Haj- és Fejbőr problémák

Megjelenésünk egyik meghatározó eleme a hajviseletünk, sok minden múlik azon, hogy sikerül-e kiválasztani és megvalósítani az egyéniségünkhöz passzoló frizurát.A hajviselet kommunikációra is szolgál.A múltban a hajviselet jelezte az emberek hovatartozását, társadalmi helyzetét, származását. Csak az előkelők hajviselete követte a divatot. A hagyományos társadalmak felbomlása miatt ma sokkal szabadabban választhatjuk meg hajviseletünket, mint korábban.

Feladatai

A hajnak többféle feladata van:

 • Védi a fejbőrt a hidegtől, a melegtől és az ultraibolya sugárzástól. Ezáltal segít a hőháztartásban.
 • Véd az esőtől, segít a nedvesség megtartásában, és a párologtatásban.
 • Társadalmi szerep, kommunikációs eszköz: a hajviselet alapján ránézésre eldönthető, hogy férfi vagy nő, milyen helyet foglal el a társadalomban, mi a fizikai, vagy lelki állapota, vagy hogy egy adott néphez tartozik-e.
 • Esztétikai szerep, főként a nőknél, bár a férfiak is szeretik, ha szép a hajuk.                                                     

Betegségei:

 • Hajtetű: 2,5 – 4,5 mm nagyságú, ovális alakú rovar. A színe általában szürke.
 • A haj külső szerkezetének károsodásai: a haj szárazzá, törékennyé, fénytelenné, rugalmatlanná válik.
 • Hajtépés (Trichotillomania): a haj kényszeres tépkedése, húzkodása, csavargatása. Nemcsak a hajat érintheti, hanem a szőrzet más részeit is.
 • Kóros hajhullás: a napi hajveszteség tartósan meghaladja a 60 szálat. Különösen zavaró a foltos hajhullás. Sokféle oka lehet a gombás fertőzéstől, sebhelytől a haj tartós feszülésével járó hajviseletekig, amilyen például a konty és a lófarok. Okozhatják a fejbőr betegségei, például a pikkelysömör, gyulladások, a vegyszeres kezelések, a tápanyaghiány, gyógyszerek, vagy akár a stressz is.
 • Örökletes kopaszodás: a kopaszságnak létezik öröklődő változata is, aminek megjelenését a nemi hormonok befolyásolják, így a nők kevésbé érintettek.

A haj betegségeinek hormonális okai lehetnek, vagy okozhatják a haj túl gyakori vegyszeres kezelései is.

A hajhullást többféleképpen is kezelhetik. Mezoterápiával tápanyagokat és gyógyszereket juttatnak a hajgyökérhez, vagy a kopasz foltokat hajátültetéssel tüntethetik el.

Hajtípusok

Vastagság:

Átmérő (0,05-0,2 mm) alapján lehet: erős, közepes vagy finom szálú.

A hajvastagság egyénenként változik, sőt ugyanazon embernél is különböző vastagságú hajszálakat találhatunk a fejbőr különböző régióiban. Rasszbeli eltérések is vannak, az európai ember hajszála a vékonyak közé tartozik. 

A haj vastagsága és színe némelyest összefügg, általános jelenség, hogy a világos haj többnyire vékony szálú, a sötét hajszálak pedig lehetnek egészen vastagok, drótszerűek is. A sötét hajszál átmetszete gyakran nem szimmetrikus kör, hanem egyik irányban lapított, ilyen pl. az ázsiai embertípus hajszerkezete.

Sűrűség

A fejbőrön elhelyezkedő szőrtüszők sűrűsége határozza meg hajunk sűrűségét, mely lehet: ritka, közepesen sűrű és sűrű.

Hullámosság

A haj keratin spiráljainak összetétele és a köztük húzódó kémiai kötések határozzák meg, hogy a hajszál mennyire göndörödik, e szerint lehet: egyenes, enyhén vagy erősen hullámos, göndör és nagyon göndör.  Ha a keratinszál tömör, nagy kéntartalmú, akkor a hajszál egyenes, ha a magas és alacsony kéntartalmú (rugalmas, nyújtható) keratinszál is megtalálható, akkor a hajszál hullámos.

A keratinszálak közti diszulfid-hidak nagyon erősek, ezek megbontására találták ki a dauervizet, mely erős kémiai hatása révén bontja a kénes kötést. A másik kötéstípus a hidrogénhíd-kötés, ez könnyen szétszedhető és megváltoztatható. Ezt használják ki beszárításkor.

A haj hullámossága a hajkeresztmetszetnek is függvénye, ha a keresztmetszete kör, akkor egyenes a hajszál, ha ovális, akkor hullámos, ha pedig bab alakú, akkor göndör a hajszál.

Töredezett haj

Fentebb már említettük, hogy a hajszál külső rétegét cseréptetőszerűen elhelyezkedő lemezkék alkotják. Ha ez a szerkezet szabályos, a lemezkék szépen egymásra simulnak, akkor a haj fényes, jól fésülhető, a festékanyagot nehezebben veszi fel.

Ha azonban a lemezkék szabályos elrendeződése megbomlik, a haj töredezett, fénytelen, nehezen fésülhető lesz, a festékanyagot hamarabb felveszi, könnyebben festhető.

A töredező hajra ajánlott balzsamok a lemezkéket hivatottak egymásra tapasztani, amelyek így a hajba zárják a nedvességet, és nem engedik kiszáradni.

A töredezett haj egy külön típusa, ha a hajszál csak a végén töredezik. Ez a jelenség a szél és nap hatására alakul ki, a cuticula-lemezek rétegenként leválnak a haj külső felszínéről. A hajszál kopásának jele. Pigmentvesztés miatt a töredezett vég kissé világosabb is.

Hajszín

A hajszínt a növekedéskor a hajba kerülő pigment-tartalom határozza meg, melyről korábban már.

Objektív megítélésére a Fischer-Saller-féle színskála szolgál, ami 30 színárnyalatot különböztet meg, ill. spektrofotométerrel is meghatározható a hajszál által elnyelt fény hullámhossza.

Hajtípusok a hajápolás szempontjából

A hajápolásnak a fejbőr állapotához, a faggyútermelés mértékéhez kell igazodnia.

Normál haj

A faggyúmirigyek annyi faggyút termelnek, hogy a hajszálak épek maradnak, legkülső rétegük nem sérül, és fölösleg nem képződik. A fejbőr ép, nedvességtartalma megfelelő, korpásodás nincs.

Száraz, töredezett haj

Cuticulája sérült, lemezkéi rendezetlenek. A hajszál fénytelen, töredezett, nehezen fésülhető, könnyen begubancolódik.

Oka lehet vérszegénység, kiegyensúlyozatlan táplálkozás, vitaminhiány, szennyezett levegő, klóros fürdővíz, nem megfelelően megválasztott hajápoló szer, festék, dauervíz használata, fizikai ártalom, mint pl. hajsütővas.

Zsíros haj

Nagyon gyakori állapot, a felnőttek 30 százaléka szenved tőle. A túltermelt faggyútól a hajszálak elnehezülnek, a fejbőrhöz tapadnak, a fejbőr olajos tapintású. A megváltozott, olajos miliőben a kórokozók megtelepedése könnyebb, gyulladás alakulhat ki, a korpásodás fokozódhat, a fejbőr viszket.

Oka lehet örökletes hajlam, hormonzavar, helytelen táplálkozás, felszívódási probléma vagy gyógyszer-mellékhatás.

A korpás, gyulladt fejbőr nemcsak kozmetikai probléma, érdemes vele bőrgyógyászt felkeresni, mivel igen gyakran a hagyományos kozmetikai termékek nem elegendők a gyulladásos folyamat megfékezésére, amely előbb-utóbb ekcémához vezet.

A haj életciklusa, amely alapvetően a hajhagymák működésétől függ, három egymástól jól elkülöníthető fázisból áll. Ez a ciklikus folyamat mutatja be a hajszálak folyamatos újratermelődését normális élettani körülmények között. Minden hajtípusnak megvannak a sajátosságai: például a vörös hajúaknak kevesebb a hajszáluk, mint a szőkéknek, a sötét haj legtöbbször vastagabb szálú, mint a világos, a férfiak haja gyorsabban nő, mint a nőké.

Hajhullás

A hajhullás szempontjából az érintettek számára aligha jelent vigaszt, hogy a férfiak 90%-ának és a nők 60%-ának hullik a haja, utóbbiaknak ez egyenesen katasztrófa.                                                                  A tényezőknek egész palettája jöhet számításba, ha a hajhullásról van szó:

 • testi-lelki krízisek
 • hormonok
 • gyógyszerek
 • fogyás miatti táplálékmegvonás
 • évszakváltozás - és még sok minden más okozhatja a hajszálak kihullását.

A hajszál gyökere, a hajhagyma parányi, ám annál termékenyebb energiaközpont, a hajszál "előállítója". Hajszálerek révén jut tápanyagokhoz, melyek elindítják a hajszál kifakadását. A haj fejlődése körforgásszerű, ciklusát a hormonháztartás, a növekedési tényezők és a gének határozzák meg. Ciklusa életünk során legfeljebb tizenkétszer ismétlődik meg, és három fázisra osztható: növekedési, nyugalmi és kihullási fázisra.

A hajhullásnak három formája van. A leggyakrabban előforduló az öröklődő - androgenetikus - hajhullás, ez inkább a férfiakra jellemző. Tünetei: kopaszodó halánték, tonzúra, kopaszság. A diffúz hajhullásnál a hajszálak elvékonyodnak, és általában véve a haj gyérebbé válik. Az alopecia areata - kör alakú hajhullás - hátterében főleg gócok vagy allergiás reakciók állnak.

A hajhullás egyik kiváltója a stressz. A speciális lazítótechnikák nemcsak a lélek, hanem a haj számára is gyógyírt jelentenek. Lelkünk legmélyén még mindig sokban hasonlítunk őseinkre, akik életüket kockáztatva hajszolták a mamutot, vagy éppen vadállatok elől menekültek. Vészhelyzetben a szervezetünk, akárcsak régen, stresszhormonokat - például adrenalint - termel, mely maximális teljesítményre serkent.

Ugyanakkor, ha nem különleges erőt kívánó teljesítményhez kapcsolódva termelődnek ezek a hormonok, ártalmasak lehetnek: vérnyomás-emelkedést, anyagcserezavarokat, szívpanaszokat okozhatnak, és megtámadhatják a hajat is.

A stressz megváltoztathatja a hajciklust: a növekedési fázis megrövidülhet, a hajhagymák begyulladhatnak, a sejtek elhalhatnak, emiatt a hajszálak elvékonyodnak és kihullnak. A tudatos lazítás, a stressz oldása megmentheti a hajat az agresszív stresszhormonoktól.

Fehérjék, vitaminok és nyomelemek - ezek az egészséges haj építőanyagai. A koplalás, a hiányos táplálkozás következtében a hajszálak elvékonyodnak, és megindul a hajhullás. A fehérjeszegény diéták, amelyek naponta kevesebb, mint 1000 kalóriaértékű táplálék elfogyasztását ajánlják, ártalmasak a hajhagymákra. A hajhagymáknak különösen sok tápanyagra van szükségük, mert rendkívül gyorsan osztódnak. A vérnek sok energiát kell szállítania, hogy rövid idő alatt egészséges haj nőjön.

B-vitaminok

erősítik és táplálják a hajat, szabályozzák a faggyútermelést, és aktiválják a hajhagyma anyagcsere-folyamatait. Segítenek a gyulladások kivédésében, egészségesen tartják a fej bőrét. Sok B-vitamin van az élesztőben, a halban, a tojássárgájában, a dióban, a mogyoróban, a hüvelyesekben és a búzacsírában.

Vas

ha nincs elegendő vas a szervezetben, a haj hullani kezd. Elsősorban azok a nők vannak veszélyben, akiknek a menstruációs vérzésük erős, valamint a húsfogyasztást elutasító vegetáriánusok, hiszen a legtöbb vasat éppen a hús tartalmazza.

Fehérje

a haj fő alkotórésze a keratin. Ez a szaruszerű anyag túlnyomórészt a sejt alapanyagát adó fehérjéből épül fel. A fehérjedús táplálkozás tehát nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hajunk erős legyen. Biológiai szempontból a növényi fehérjék értékesebbek - burgonya, gabonafélék, szója -, mint az állati eredetűek.

Réz

ez a nyomelem kell ahhoz, hogy az anyagcserét szabályozó enzimek zavartalanul végezhessék munkájukat a testben. A réz javítja a haj szerkezetét, hiányában a haj töredezik. A teljes kiőrlésű termékek, a hüvelyesek, a dió, a mogyoró, az aszalt gyümölcsök és az élesztő tartalmaz sok rezet.

A-vitamin

a bőr és a hajszálak fejlődésében játszik fontos szerepet. Biztosítja a megfelelő ütemű hajnövekedést, hatására a haj sima és bársonyos lesz. A retinol nagy mennyiségben fordul elő a tejtermékekben, a sárgarépában, a sárgabarackban, a paprikában és a halolajban.

Az A-vitamin túladagolása veszélyes lehet. Ha tabletta formájában fogyasztjuk, vigyázzunk, hogy a megengedett napi dózisnál többet ne vegyünk be belőle! A táplálkozással bevitt A-vitamint nem lehet túladagolni.

C-vitamin

univerzális erőforrás, s így a haj egészségét is képes fenntartani, illetve helyreállítani. Lehetővé teszi, hogy a vas - ez a fontos építőelem - a hajhagymákhoz is eljusson, továbbá a haj sejtjeit is erősíti. A C-vitamin megtalálható a citrus- és a káposztafélékben, a paprikában és kiviben.

H-vitamin

segít abban, hogy a haj erős és csillogó legyen, a hajhagymák ne gyulladjanak be. A halban, a tojásfehérjében, a tejben, a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a dióban és a mogyoróban van sok belőle.

Cink

igazi multitalentum, mert számos enzim aktiválója, így jó hatással van a bőrre, a hajra és a körömre is. Serkenti a haj növekedését, az új hajsejtek képződését. Óvja a hajhagymákat a gyulladástól, segít a fejbőr egészségének megőrzésében. Különösen sok cinket tartalmaz a friss osztriga, a hús, a tojás és a sajt.

A hajápolás szabályai

 • Rövid ideig samponozzunk, azt is pH-semleges samponnal!
 • Az utolsó öblítéshez használjunk rövid időre kicsit hűvösebb vizet, de előtte alaposan öblítsünk meleggel!
 • Óvatosan szárítsuk a hajunkat, ne túl forró levegővel!
 • Kímélő, tartást adó szereket használjunk!
 • Alkalmazzunk kúraszerűen pakolást, ha fokozottan igénybe vett a hajunk!

A hajvasaló tönkreteszi a hajszálak külső részét. A haj szárazzá válik, a szálak könnyen töredeznek és szétnyílnak. A hajvasalóval tönkretett hajat egy-két évig rövidre kell vágni, kerülni kell a hajsütő és hajszárító használatát, továbbá a napfényt. A haj károsodását elkerülendő a hajsütőt hetente legfeljebb két alkalommal szabad használni, csakis száraz hajon, és 170 °C alatti hőfokon.