Haj analizis

A haj vizsgálatára kifejlesztett vagy az arra is alkalmas eszközök száma folyamatosan bővült az idők folyamán. Elég csak megemlíteni a hajgyógyászok által alkalmazott mikrokamerát, vagy a korábban bemutatott Dino-Lite digitális mikroszkópot. Ezek az eszközök már segítséget nyújthatnak abban, hogy felismerjük a hajszálak vékonyodását, és egyúttal a probléma jelenlétét. Ugyanakkor a pontosabb, megbízhatóbb diagnózis felállítására, komolyabb analizáló eszközre van szükség. Ezeknek a feltételeknek egyelőre a TrichoScan felel meg leginkább, amely háttérbe szorította ezáltal azokat a régebbi módszereket, amelyek apróbb kellemetlenséggel jártak a vizsgált személy részére.

TrichoScan a gyakorlatban

A TrichoScan egységét, a számítógéphez csatlakoztatott digitális dermatoszkóp (polarizált fényt alkalmazó digitális mikroszkóp) és maga a számítógépre feltelepített analizáló program együttese alkotja. A mikroszkóp segítségével a kb. 20-30x-os nagyítású képet és azt hordozó információkat a program feldolgozza és értelmezi. Hogy mit is jelent ez pontosan? Ez a rövid, fájdalommentes vizsgálat elénk tárja a vizsgált terület következő tulajdonságait:

 • Hajsűrűség (hajszál/cm2)
 • Haj vastagság
 • Vastag pigmentált hajszálak és vékony pihe szálak aránya
 • Anagen/Telogen fázisban levő hajszálak száma és aránya (Optimális kb. 85%-15%) -stb…

A vizsgálat során kb. 1,8cm2-es területen lenyírják a hajat, nagyjából 0,5-1mm körüli hosszúságúra. Erről a részről készített digitális kép szolgál majd kontrollként. Ezután 3 nap elteltével ismét megvizsgálják az adott területet. A növekedési fázisban levő hajszálak 0,3-0,4 mm-t nőnek naponta, míg a telogen fázisban levők esetében nem mutatkozik növekedés. A program ennek ismeretében meghatározza a növekedési és nyugvó fázisban levő hajszálak arányát.

Fontos megemlíteni, hogy a sikeres analízis egyik fontos eleme, a fejbőr és a hajszálak közötti erőteljes kontraszt. A vékony piheszálak, ill. az ősz hajszálak jelenléte megnehezíti, a program számára a megfelelő diagnózist. Így, ilyen esetekben az analizált területet néha megfestik, a pontos eredmény elérése érdekében.

A vizsgálati eredmény diagrammon

A következő ábra jól érzékelteti azt a precizitást, amelyet TrichoScan névvel fémjelzett hajdiagnosztikai módszer képvisel:

Haj-analizis

Bal oldali kép: Miután a kép betöltődött, az analizálandó területet egy kék körvonal jelzi.

Jobb oldali kép: A vizsgálat fázisának megfelelően, különböző jellegzetes tulajdonságok vannak megjelölve (vörös: nyugalmi szakaszban lévő haj, sárga: határvonalon lévő haj, zöld: növekedési fázisban lévő haj)

Eredmények:

 • Vizsgált terület (cm2)
 • Hajszálak száma,
 • Hajsűrűség (hajszál/ 1 cm2),
 • Anagen hajszálak százalékos aránya
 • Telogen hajszálak százalékos aránya
 • Vékony, pihe szálak sűrűsége 1 cm2-es területen,
 • Vastag, pigmentált hajszálak sűrűsége1 cm2-es területen,
 • Vellus (pihe) hajszálak százalékos aránya
 • Terminál (vastag, pigmentált) hajszálak százalékos aránya
 • Jelzés a színskálán: (zöld tartomány: normális, megfelelő értékek, sárga tartomány: enyhe diffúz hajhullás, vörös tartomány: jelentős diffúz hajhullás)

Hajhosszúságot mutató vonal beállítása: Itt lehet beállítani azt a maximális hajhosszt, amellyel megállapíthatjuk, hogy melyik haj telogén haj.

Diagram: A hajszálak hosszúságának eloszlását mutató diagram. A piros vonal azt a maximális hajhosszt mutatja, amelyet telogén hajnak beállítanak.

A monitoron megjelenített részletes diagnosztikai eredményt nyomtatott formában mindenki hazaviheti, elemezheti és a későbbiekben pl. egy újabb vizsgálat során kontrollként is szolgálhat.

Milyen esetekben ajánlható a TrichoScan analízis?

A vizsgálat lehetőséget nyújt mindenki számára, hogy tájékozódjon a hajállományának állapotáról, ami egyes esetekben előrevetíthet egy közeli jövőt is. Androgenetikai hajhullás ill. diffúz hajhullás esetében nagyon jó támpontot adhat. Ugyanakkor ami a legfontosabb, ez az első olyan eszköz, amellyel pontosan nyomon tudjuk követni, az adott hajhullás elleni kezelések eredményességét, vagy eredménytelenségét. Nem csak a vizsgált terület hajszál számainak növekedését, hanem a hajszálak anagen/telogen arányának és a szálak vastagságának a változását is. Nem véletlen hogy egyre több klinikai vizsgálatban alkalmazzák, az adott eljárás vagy termék hatékonyságának objektív mérésére.

Amennyiben sikerült felkelteni az érdeklődést a TrichoScan vizsgálat iránt, fontos megemlíteni, hogy Magyarországon egyelőre elég kevés helyen van lehetőség ily módon letesztelni hajszálainkat. Remélhetőleg ez a cikk hozzájárul majd ahhoz, hogy a TrichoScan alkalmazóinak köre bővüljön.